ПРАВНИ РЕЖИМ ЕЛЕКТРОНСКИХ МЕДИЈА У ПРАВНОМ ПОРЕТКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Prica, Miloš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
У литератури нису анализовани различити правни режими јавног информисања у Републици Србији, а нису разматране ни разлике између постојећих медија. Медији се у позитивноправном значењу разликују према правном режиму устројства, делатности и контроле, а разликују се и према основу делатности јавног информисања коју обављају. Медији су субјекти територијалне заједнице са дужношћу објективног, непристрасног и истинитог саопштавања програмских садржаја, следствено чему сви медији, укључујући и комерцијалне, превасходно служе остваривању општих и јавних интереса, само се садржина јавног интереса разликује код појединих медија. Највећи утицај у поретку правне државе имају електронски медији, а међу електронским медијима издвајају се телевизије са целодржавном (националном) покривеношћу, као медији који би требало да остварују посебне циљеве у области јавног информисања. Телевизије са целодржавном покривеношћу превасходно служе остваривању општих интереса, везане су посебном садржином јавног интереса и стога имају знатно веће дужности од других телевизија, што нажалост не одговара постојећим приликама у области јавног информисања у Републици Србији.