ПРАВНА СРЕДСТВА ПРОДАВЦА ЗА СЛУЧАЈ КУПЧЕВЕ ПОВРЕДЕ УГОВОРА О МЕЂУНАРОДНОЈ ПРОДАЈИ РОБЕ - Zdravkovic, Uros (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Правна средства којима продавац располаже у случају повреде уговора о међународној продаји робе од стране купца претежно су разврстана у члановима 61-65 Бечке конвенције. Продавац, најпре, на основу члана 62 Конвенције, уколико купац не изврши своју обавезу, може од њега захтевати извршење те обавезе. Купац може, на подлози члана 63 Конвенције, и да додели купцу додатни рок разумне дужине за извршење његових обавеза. Члан 64 Конвенције уређује право продавца да раскине уговор. Продавац, најпре, може раскинути уговор уколико купац учини битну повреду уговора. Продавац, затим, може раскинути уговор ако купац није у додатном року који је одредио продавац у складу са чланом 63(1) извршио своју обавезу да плати цену или преузме испоруку робе, или је изјавио да то неће учинити у тако одређеном року. Уколико је купац платио цену, а притом чини повреду уговора, право продавца да раскине уговор је временски ограничено. У случају задоцнелог извршења, продавац губи право да раскине уговор ако то није учинио пре него што је сазнао за задоцнело извршење. У погледу неке друге повреде уговора, а не задоцнелог извршења, ако продавац није купцу оставио додатни рок за извршење обавезе, продавац губи право на раскид уговора уколико то није учинио у разумном року пошто је сазнао или морао сазнати за повреду. Ако је продавац оставио додатни рок разумне дужине купцу за извршење обавезе, продавац губи право да раскине уговор уколико то није учинио у разумном року након истека додатног рока или пошто је купац изјавио да неће извршити своје обавезе у овом додатном року. На крају, према члану 65 Конвенције, ако купац не учини спецификацију до уговореног датума или до истека разумног рока пошто је од продавца примио захтев да то учини, продавац може, не дирајући тиме у своја друга права које може имати, учинити сам ту спецификацију у складу са купчевим потребама које су му могле бити познате.