АКСИОЛОГИЈА МОНЕТАРНОГ ПРАВА У ВАНРЕДНИМ ОКОЛНОСТИМА: ПРИМЕР ПРАВА НУЖНОСТИ - Dimitrijević, Marko B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Предмет анализе у раду јесте сагледавање обележја, природе и номотехнике монетарноправних норми, како у периоду етабилрања класичне монетарноправне мисли, тако и у периоду њене интензивне научне популаризације и академског позиционирања. У том контексту, у даљем тексту се указује на специфичан начин имплементације монетарних прописа (извора) у уобичајеним и ванредним околностима (периодима криза) са посебним акцентом на тенденцију тзв. „хуманијег приступа“ у креирању монетарноправног корпуса (узимајући у обзир чињеницу да значајан број извора савременог монетарног права уз понашање његових главних субјеката на националном и међународном нивоу (ин)директно утиче на животни стандард грађана (тј. монетарних корисника који живе унутар граница једне монетарне јурисдикције). Применом аксиолошког, догматскоg и упоредноправног метода жели се указати на драгоцени фактички допринос монетарног права као самосталне и позитивне правне дисциплине на заштиту монетарних права (какво је, између осталог, право на здраву и чврсту валуту и право на монетарну стабилност) која се у условима разноликих ванредних околности јављају као conditio sine qua non уживања осталих категорија социјално-економских права и очувања привредне стабилности