ОДГОВОРНОСТ ЗА ШТЕТУ УСЛЕД ИЗОСТАНКА ПРОТИВГРАДНЕ ЗАШТИТЕ - Arsenijević, Bojana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Ауторка у раду анализира одговорност за штету коју грàд, као климатска непогода, проузрокује на имовини грађана. Иако је реч о природној појави, штете од грàда у одређеним ситуацијама не представљају casus sentit dominus. Републички хидрометеоролошки завод (РХЗ) има надлежност и искључиво овлашћење да спроводи засејавања градоносних процеса ради сузбијања грàда и смањења штета. Када изостану активности РХЗ, отвара се питање одговорности за насталу штету. Интересовање ауторке усмерено је ка случајевима штета од грàда чију надокнаду је могуће остварити. Недостатак опширнијих научних разматрања ове теме створило је у судској пракси пар недоумица. Најзначајније од њих тичу се утврђивања одговорног лица и основа одговорности правних лица.