ПОЛИТИКА ВАКЦИНАЦИЈЕ ПРОТИВ КОВИДА 19 У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ: ПРАВНО–ОРГАНИЗАЦИОНИ АСПЕКТ - Mojašević, Aleksandar; Stefanović, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Предмет анализе у овом раду јесу актуелна политика вакцинације против ковида 19 у Републици Србији, релевантни правни акти у вези са пандемијом и вакцинацијом, као и организациона структура и надлежност органа за конципирање и спровођење ове политике. Основни циљ рада je критички преиспитати правни оквир и организацију надлежних органа у вези с пандемијом и вакцинацијом. Теза од које полазимо и коју желимо да испитамо јесте да недостаци политике вакцинације у Републици Србији, између осталог, леже у лошој организационој структури органа надлежних за конципирање и спровођење дате политике и у недоследном поштовању важећих прописа. Осим тога, сагледане су и политике вакцинације у другим одабраним земљама, Хрватској и Немачкој, ради стицања додатног увида у предности и недостатке политике вакцинације у Србији. На основу анализе релевантног правног оквира, постојећих истраживања и компаративних налаза, општа препорука креаторима политике вакцинације у Србији јесте да је нужно стриктније и доследније спровођење важећих прописа у области заштите здравља и ослањање на научно засноване чињенице.