ПРВО ЗАСЕДАЊЕ ФОРУМА ЗА РАЗМАТРАЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ МИГРАЦИЈА, ЊУЈОРК, 17-20. МАЈ 2022. ГОДИНЕ - Stojanović, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Прво заседање Форума за разматрање међународних миграција (International Migration Review Forum) одржан је у периоду 17-20. мај 2022. године, у седишту Уједињених нација (УН) у Њујорку, Сједињене Америчке Државе. Прво заседање Форума за разматрање међународних миграција (Форум) представља чин операционализације Глобалног компакта за сигурне, уређене и регуларне миграције (Глобални компакт за миграције/ГКМ). Скуп је организован од стране Генералне скупштине УН. Један део заседања одржан је у седишту УН-а, док је део сесија одржан виртуелно, односно у хибридном формату. Прво заседање Форума одржава у знатно измењеним околностима од оних у којима је усвојен текст ГКМ, односно, у периоду са додатним изазовима, попут оних везаних за борбу против вируса корона на шта је, правилно, указао и Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш (António Guterres) у свом извештају Генералној скупштини УН поводом ГКМ. Такође, заседање Форума се одвијало у ситуацији оружаних сукоба који се воде на територији Украјине, а који су узроковали велики талас присилних миграција.