ПОЧЕТАК ТОКА И ТРАЈАЊЕ ЈЕДНОГОДИШЊЕГ РОКА ЗАСТАРЈЕЛОСТИ ПОТРАЖИВАЊА У ОБЛИГАЦИОНОПРАВНОМ И ПОТРОШАЧКОМ КОНТЕКСТУ - Pilipović, Dejan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
У овом раду се анализирају нека питања у вези са једногодишњим роком застарјелости потраживања и то почетак тока и трајање овог рока у облигационоправном и потрошачком контексту. Фокус је усмјерен на преиспитивање да ли треба мијењати дужину специјалног једногодишњег рока застарјелости потраживања? Да ли у том контексту има мјеста за прецизирање и допуну одредаба ЗОО, посебно у погледу почетка тока овог рока с обзиром да закон не садржи посебна правила о томе код једногодишњег рока застарјелости? Расправа се додатно усложњава када се има у виду да у Републици Српској Закон о заштити потрошача садржи одредбу о једногодишњем року застарјелости потраживања код услуга од општег економског интереса. Да ли се круг потраживања или правило о почетку овог рока застарјелости разликују у односу на оно што предвиђа ЗОО? Циљ рада је доћи до одговора на ова питања, користећи се методама научно-истраживачког рада код анализе законодавства, правне теорије и судске праксе, али и техникама - упитник (емпиријско истраживање), што је од теоријског и практичног значаја.