АЛТЕРНАТИВНЕ ДИГИТАЛНЕ ВАЛУТЕ У МЕЂУНАРОДНОМ МОНЕТАРНОМ ПРАВУ: GLOBAL STABLECOINS - Dimitrijević, Marko B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Предмет анализе у овом раду јесте потреба за правним регулисањем алтернативних дигиталних валута (енг. global stablecoins) у међународном монетарном праву узимајући у обзир чињеницу да се ове валуте све чешће употребљавају у монетарном саобраћају. У првом делу рада указује се на појам, врсте и главна обележја алтернативних криптовалута, као и њихов однос са класичним новцем и првобитним дигиталним валутама. Алтернативне дигиталне валуте су настале са циљем исправљања недостатака тзв. прве генерације криптовалута, с тим што је њихов утицај на стабилност монетарног поретка, системски ризик и стратегију монетарне политике коју води централна банка недовољно испитан, јер се у улози издаваоца налазе велике технолошке компаније, а не централна банка као чувар монетарног суверенитета. У раду се посебно сагледавају услови и проблематика монетарноправног регулисања, како класичних дигиталних валута, и тако алтернативних дигиталних валута, који би се претходно требало испунити у новој новој „дигитализације“ монетарног права и позакоњења алтернативних криптовалута као правно изазовних монетарних и финансијских иновација. Кључне речи: монетарно право, lex monetae, алтернативне криптовалуте, монетарни поредак, монетарна стабилност.