АУТОРСКО ПРАВО И ПРЕТРАЖИВАЊЕ ТЕКСТА И ПОДАТАКА - Ivanović, Svjetlana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Дигитално окружење из дана у дан поставља нове изазове класичном концепту ауторскоправне заштите. Нови, дигитални примјерци ауторских дјела, нови облици искоришћавања заштићених добара, немогућност адекватне заштите права на интернету и, с тим у вези, преиспитивање улоге посредника, само су нека од питања која посљедњих година окупирају пажњу научне и стручне јавности. Нове околности нужно намећу и промјене режима ауторскоправне заштите и увођење нових овлашћења али и нових ограничења ауторског права. Директива о ауторском праву на јединственом дигиталном тржишту, у право Европске уније уводи ограничења права која се односе на претраживање текста и података. У дигиталном окружењу, у условима када располажемо великом количином података, користи се техника претраживања, тачније прикупљања и обраде података, с циљем проналажења корелација и шаблона, и извлачења информација из великог броја података, уз употребу аутоматизованих метода. Претраживање текста и података се користи у различитим областима и у различите сврхе, од научног истраживања, истраживања у новинарству, медицини, привреди или у сврху истраживања тржишта. Подаци или текст који се претражују могу бити заштићени ауторским правом па се онда поставља питање евентуалне повреде права. Из тог разлога, новом Директивом су предвиђена два обавезна ограничења ауторског и сродних права у сврху претраживања текста и података, од којих је једно изричито предвиђено у сврху научног истраживања. Предвиђена ограничења су значајна за слободу истраживања у дигиталној сфери али и за нека питања која се односе на развој вјештачке интелигенције.