ЖИВОТИЊЕ И ПРАВОСЛАВНА ВЕРА - Stojanovic, Natasa (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Мишљење појединаца о природним, социјалним, економским и другим појавама, великим делом, гради се захваљујући: примени правних норми, утицају моралних или обичајних правила, или и образовних програма, деловању медија, активизму организација цивилног друштва, али и религији. У раду аутор пажњу фокусира на однос животиња и православне вере, са нарочитим акцентом на став свештенства Српске православне цркве према животињама. Истраживање је конципирано тако да пронађе одговоре на питања: какав је утицај православља, а нарочито Српске православне цркве, на заштиту животиња и да ли се, захваљујући православној вери, животиње могу, на српском правном поднебљу, третирати као субића људског рода који уз то „заслужују“ да имају ограничен правни субјективитет?