USLOVI I REZULTATI PROMENA PROPISA U OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE (DVADESET GODINA OD POČETKA PROCESA EVROPEIZACIJE U REPUBLICI SRBIJI): (Dvadeset godina od početka procesa evropeizacije u Republici Srbiji) - Todić, Dragoljub C (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Proces evropeizacije, pod čime se ovde razume usklađivanje nacionalnih propisa sa propisima Evropske unije (EU), je složen proces uslovljen različitim društveno-ekonomskim i političkim uslovima. Više od devet godina Republika Srbija (RS) je država kandidat za članstvo u EU. Postupak pripreme i usvajanja propisa delomično je promijenjen, kao odgovor na definisane ciljeve. Međutim, postupak još uvijek ne obezbeđuje potpuno uvažavanje specifičnih uslova i mogućnosti privrede i društva RS. Osim toga, proces usklađivanja i sprovođenja propisa suočen je s nizom drugih izazova. Uzimajući kao primer zakonodavstvo RS u oblasti životne sredine i procenjujući uslove pod kojima su propisi u oblasti životne sredine pripremaju i sprovode, rad daje prikaz glavnih rezultata i ograničenja procesa evropeizacije. Podaci pokazuju da su ostvareni rezultati u usklađivanju propisa i sprovođenju onih koji su već usklađeni sa propisima EU. Usvojeni su gotovo svi ključni zakoni u oblasti životne sredine, kao i ogroman broj podzakonskih akata. Međutim, veliki troškovi sprovođenja predstavljaju jednu od dugoročnih prepreka za potpuno ostvarivanje ciljeva evropeizacije.