РЕФЛЕКСИЈЕ ПРАВИЧНОСТИ У СФЕРИ САВРЕМЕНОГ ОПОРЕЗИВАЊА - Dimitrijević, Marina (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Правичност опорезивања представља једну од незаобилазних тема у домену оцене ефеката опорезивања у националним оквирима. Пут ка достизању правичног опорезивања оптерећен је многим препрекама, нарочито израженим у времену комплексних и променљивих друштвено-политичких и економских кретања. Свако време има своје замке па је, стога, пун садржај, право значење и фактичко уважавање постулата правичности опорезивања потребно стално преиспитивати. У том смислу правичност опорезивања и њене рефлексије у сфери савременог опорезивања предмет су разматрања у овом раду. Имајући у виду околност да је правично опорезивање поуздан ослонац за изградњу коректних порескоправних односа, детаљнији су анализирани фундаментални захтеви за његово имплементирање изражени у виду општости пореске обавезе (универзалности пореза) и равномерности расподеле пореског терета. Посебна пажња је притом посвећена појашњењу појаве релативно ограниченог дејства општости пореске обавезе у савременим условима, условљене постојањем пореских ослобођења и олакшица, као и образлагању димензија хоризонталне и вертикалне правичности у опорезивању. У раду се подробније сагледавају и преображаји пореских система, остварени као резултат спроведених пореских реформи у неколико претходних декада, са циљем потврде хипотезе о слабљењу значаја ability to pay принципа (принципа плаћања пореза према економској снази) као фундаменталног правила за моделирање модерних пореских структура.