ПРАВИЛА МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНСКЕ КОМОРЕ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ТЕРМИНА У УНУТРАШЊОЈ И МЕЂУНАРОДНОЈ ТРГОВИНИ - INCOTERMS 2020 - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Употреба трговинских термина у уговорима о продаји робе, а нарочито уговорима о међународној продаји робе, доприноси убрзању пословања, али се истовремено повећава сигурност и предвидљивост. Правила Међународне трговинске коморе за коришћење термина у унутрашњој и међународној трговини - INCOTERMS 2020 се примењују од 1. јануара 2020, а имају за циљ да омогуће лакше, ефикасније и сигурније одвијање глобалне трговине. Предмет анализе у овом раду јесте развој, значај и правна природа INCOTERMS, са посебним освртом на актуелну ревизију из 2020. године и на то како су у њој регулисане обавеза испоруке робе и прелазак ризика.