ЕКОНОМСКИ ЕФЕКТИ ЗАШТИТЕ ПРАВА КРЕДИТОРА - Lekpek, Ahmedin (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Спремност кредитора да задовоље кредитну тражњу становништва и привреде под обострано прихватљивим условима директно зависи од степена правне заштите коју кредитори уживају. У овом раду бавимо се питањем заштите права кредитора и инструментима који се за ту сврху користе. Циљ рада је да се сагледају економски ефекти који настају као последица примене инструмената заштите права кредитора, а који утичу како на финансијски положај кредитора, тако и на финансијски положај дужника, и стабилност и ефикасност финансијског и привредног система у целини. Резултати истраживања показују да постојање адекватног нивоа заштите права кредитора има снажан позитиван утицај на величину и активност кредитног тржишта, да примена различитих инструмената заштите права кредитора може изазвати како позитивне, тако и негативне ефекте по саме кредиторе, и да претерано висок ниво заштите кредитора може значајно погоршати положај дужника, а последично, у дугом року, и положај самих кредитора.