ПОСЛЕДИЦЕ БРЕГЗИТА ПО ПРАВО И ПОЛИТИКУ КОНКУРЕНЦИЈЕ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Mojašević, Aleksandar; Stefanović, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Предмет овог рада јесу краткорочне и дугорочне последице Брегзита – историјског догађаја и прекретнице у развоју Европске уније (ЕУ), по право и политику конкуренције Уједињеног Краљевства (УК) и ЕУ. Упоредна анализа историјског развоја правног регулисања конкуренције у УК и ЕУ, с приказом релевантних случајева из праксе органа за заштиту конкуренције, дата је на почетку рада. Посебан акценат стављен је на одлуке Европске комисије у вези с политиком борбе против картела. У којој мери ће Брегзит утицати на политику спајања и припајања компанија, антимонополску политику, политику борбе против картела и политику државне помоћи у УК и ЕУ, теме су које су у раду обрађене. Централно питање односи се на меру утицаја Брегзита на промену пословног амбијента у УК и ЕУ и реперкусија које ће та промена имати на право конкуренције. На крају су дата закључна разматрања у погледу правца будућег развоја права конкуренције УК, односно да ли ће и у којој мери право УК бити усаглашено с правом конкуренције и судском праксом ЕУ у тој области, или ће доћи до радикалног заокрета ка усвајању потпуно новог концепта политике и права конкуренције.