ПРИКАЗ ПИТАЊА ПРАВНОГ МОНИТОРИНГА У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈЕ - Кутјко, Викторија; Рудаков, Никита (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Категорија „правног мониторинга“ се анализира у контексту универзалних метода, средстава, начина проучавања и праћења параметара актуелног законодавства и анализирања информација добијених приликом периодичних истраживања. Дата је дефениција правног моноторинга као планиране активносте за систематско прикупљање информација о постојећем законодавству према унапред одређеним критеријумима, за његово проучавање, која користи различите методе научних сазнања, као и за процену саме информације и закључака изведених из ње, о стању и развоју законодавства (или његових делова) под утицајем различитих фактора. Као један критеријум процена резултата законодавне активности наводи се функционисање закона након његовог усвајања. Стално повећање броја правних аката, контрадикције у законодавству, и лоше техничко стање законодавства наведене су као проблеме у примени правног мониторинга. Мониторинг законодавства, уз коришћење универзалних метода и средстава, омогућује проучавање и праћење параметара постојећег законодавства и анализу информација добијених током серије периодично понављајућих студија.