INTEGRISAN KOMUNIKATIVNI PRISTUP UČENJU ENGLESKOG JEZIKA PRAVNE STRUKE (ELP/LE): PRAKTIČNA PRIMENA U KONTEKSTU INTRA/MULTI/INTER/TRANSDISCIPLINARNIH INTEGRATIVNIH PROCESA: Praktična primena u kontekstu intra/multi/inter/transdisciplinarnih integrativnih procesa - Ignjatovic, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Ovaj rad predstavlja analizu Integrisanog komunikativnog pristupa učenju engleskog jezika pravne struke (ELP), tj. pravnog engleskog jezika (LE) za akademske i profesionalne potrebe, u okviru nastavnog plana i programa Pravnog fakulteta u Nišu. Prvi deo rada predstavlja konceptualno-teorijski, pedagoško-metodološki i strukturalni okvir ovog pristupa u učenju engleskog jezika struke (ESP) koji nudi održiva rešenja za kreiranje integrisanih programa. U drugom delu rada se prikazuje struktura ponuđenih (ELP/LE) kurseva, daje kratka analiza nastavnog konteksta, i obrazlaže izbor ovog pristupa učenju. Treći deo rada nudi prikaz multidimenzionalnih integrativnih procesa u okviru (ELP/LE) kurseva, sa osvrtom na intradistciplinarne, multidisciplinarene, interdisciplinarne i transdisciplinarne aspekte integracije. Analiza složene strukture, brojnih funkcija i primene ovog pristupa potkrepljena je primerima iz prakse. U finalnom delu rada, autor razmatra ključne izazove u primeni ovog pristupa, kao i brojne prednosti koje omogućavaju kreiranje komunikativne nastave zasnovane na principima initegrisanog kurikuluma, globalnih kompetencija, transferabilnih veština, i autentičnog holističkog pristupa učenju. Dugogodišnja iskustava u razvoju i primeni integrisanog pristupa mogu biti od koristi ne samo u pogledu unapredjenja nastave pravnog engleskog jezika (koji je globalno prepoznat kao jedna od važnih pravničkih veština) već i cilju obezbeđivanja kvalitetnog, interdisciplinarnog i holističkog pravničkog obrazovanja.