ПРАВНИ ТРЕТМАН КЛАУЗУЛЕ О ИСКОРИШЋАВАЊУ НАКНАДНИХ УСАВРШАВАЊА ПРЕДМЕТА ЛИЦЕНЦЕ У УГОВОРУ О ЛИЦЕНЦИ СА АСПЕКТА ПРАВА КОНКУРЕНЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Vasić, Aleksandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Предмет интересовања аутора у раду је правни третман клаузуле о искоришћавању накнадних усавршавања предмета лиценце у уговорима о лиценци. Клаузула о искоришћавању накнадних усавршавања предмета лиценце се може дефинисати као клаузула којом се бар једна од уговорних страна код уговора о лиценци обавезује да другој страни омогући приступ будућим иновацијама које се односе на предмет уговора. Аутор у раду анализира законитост уговарања поменуте клаузуле у уговорима у лиценци са аспекта права конкуренције Европске уније. У праву Републике Србије још увек не постоје позитивноправне норме којима се овај институт уређује.