ODGOVORNE SOCIJALNE POLITIKE: UPOREDNA ANALIZA HRVATSKIH, ŠVEDSKIH I DANSKIH AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA - Spadina, Helga (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Политика одговорног запошљавања: Упоредна анализа хрватске, шведске и данске активне политике тржишта рада Смањење незапослености било је једно од пресудних подручја социјалне политике током последњих деценија, јер је то кључ за економски раст и развој. Узимајући у обзир потребе које се брзо мењају и брзу трансформацију радних односа, европске јавне службе за запошљавање континуирано стварају нове мере активног запошљавања с циљем да помогну што већем броју незапослених корисника и да их брзо реинтегришу на тржишта рада. Главни циљ активних програма тржишта рада је да процес подударања учини ефикаснијим и да повећа број успешних подударања слободних радних места и оних који траже посао. Користећи примере одабраних активних мера запошљавања у Хрватској, Шведској и Данској, пружамо упоредну анализу активних мера тржишта рада. Рад је подељен у пет одељака. Одељак 1 даје преглед мера за смањење незапослености; у одељку 2 описујемо сврху активних мера на тржишту рада; одељак 3 даје упоредну анализу пет хрватских, данских и шведских активних програма тржишта рада, а завршавамо описом нових стратегија активације током Цовид-19 у Хрватској. Закључак рада је да се само спровођењем свеобухватне анализе утицаја активних мера тржишта рада из перспективе новостечене запошљивости и повећања стицања нових вештина, заједно са анализом нивоа социјалне укључености особа које траже посао, можемо бавити стварање утицајних социјалних политика за запошљавање. Кључне речи: активне политике тржишта рада, стратегије активације, незапосленост, социјална политика, Цовид.