BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U KONTEKSTU PRAVA NA PRISTUP SUDU - Čanović, Jelena; Palačković, Dušica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Ustav Republike Srbije izričito određuje da se besplatna pravna pomoć reguliše zakonom. U nizu izveštaja o napretku Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji upozoravano je na nedopustivo nizak nivo kvaliteta i efikasnosti pravosuđa, a u tom kontekstu i na neophodnost zakonskog regulisanja sistema besplatne pravne pomoći. Konačno, ova materija je normirana posebnim zakonom koji se primenjuje od 1. oktobra 2019. godine. U radu je pored pojmovnog određenja prava na besplatnu pravnu pomoć analizirana uslovljenost prava na pristup sudu, kao konstitutivnog elementa prava na pravično suđenje iz člana 6 Evropske koncvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ostvarenjem prava na besplatnu pravnu pomoć. Regulisanje besplatne pravne pomoći na nacionalnom nivou mora ispunjavati standarde formulisane na nivou Evropske unije, ali i kroz praksu Evropskog suda za ljudska prava, pa su u radu analizirani referentni propisi i odluke, odnosno standardi koji su prepoznati i prihvaćeni. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći Republike Srbije analiziran je u kontekstu ispunjenosti standarda, posebno u odnosu na uslove za ostvarenje prava na besplatnu pravnu pomoć i kruga korisnika i pružalaca pojedinih vrsta pravne pomoći.