ИОМ-УНХЦР ОКВИРНИ ДОКУМЕНТ О РАЗВОЈУ СТАНДАРДНИХ ОПЕРАТИВНИХ ПРОЦЕДУРА ЗА ОЛАКШАВАЊЕ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ И ЗАШТИТЕ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА - Stojanović, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
У јуну 2020. године, Међународна организација за миграције (International Organization for Migration) и Високи комесар Уједињених нација за избеглице (United Nations High Commissioner for Refugees) објавили су заједнички документ којим се развијају стандардне оперативне процедуре (standard operating procedures) у циљу откривања и заштите жртава трговине људима. Реч је о Оквирном документу о развоју стандардних оперативних процедура за олакшавање идентификације и заштите жртава трговине људима (Оквирни документ). Овај документ представља новелирану и унапређену верзију истоветног документа објављеног децембра 2009. године. Значај Оквирног документа се огледа у томе што ће послужити раној и правовременој идентификацији жртава трговине људима и њиховом адекватном збрињавању. Оквирни документ долази у периоду када је ИОМ постао повезана организација УН, те је дошло до приближавања у раду са УН, а посебно са УНХЦР-ом. У наредном периоду остаје да се сагледа практични значај Оквирног документа и спремност оних који се сусрећу са жртвама трговине људима да се служе овим документом.