ЗАШТИТА УЧЕСНИКА ОГЛАСА ИЛИ КОНКУРСА И ПРАВО НА ДЕЛОТВОРНО ПРАВНО СРЕДСТВО У ОПШТЕМ РЕЖИМУ РАДНИХ ОДНОСА - Kovačević, Ljubinka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Јавни оглас или конкурс за заснивање радног односа представљају инструменте посредством којих се може остварити уставно начело да сваком под једнаким условима морају бити доступни сви слободни послови. Примена тог начела најтешње је повезана с делотворним остваривањем слободе рада и права на рад, због чега поступак заснивања радног односа не може бити ван домашаја контроле која омогућава непосредно уклањање неправилности и незаконитости у овом поступку. У том смислу је у чланку размотрено питање права учесникā огласа или конкурса на делотворно правно средство, и то не само кроз право на правосудне и ванправосудне правне лекове, већ и кроз право на приговор или жалбу, као средства којима се остварује интерна заштита правā. У Републици Србији, ово питање је посебно деликатно, јер Закон о раду не познаје двостепеност, док судска заштита правā учесникā огласа или конкурса није непосредно уређена, уз изузетак заштите од дискриминације, као и заштите радникā којима је код послодавца претходно престао радни однос као вишку запослених, због чега уживају првенство при запошљавању за обављање истих послова. Такво решење прати низ отворених питања, посебно што учесници огласа или конкурса у посебним режимима радних односа уживају двостепеност у истој ситуацији, чиме се доводи у питање делотворна примена начелā једнакости и једнаке законске заштите. У чланку су, отуд, формулисани предлози de lege ferenda за стварање условā за делотворно остваривање права на рад, слободе рада и заштите од дискриминације у поступку у ком радник настоји да стекне статус који ће му обезбедити средства за издржавање, као и могућност да кроз рад развија своју личност.