ОДГОВОРНОСТ ДРЖАВЕ ЗА ЕКОНОМСКЕ АКТИВНОСТИ: ПРИМЕР УПИСА НЕСАВЕСНОГ ЈАВНОГ ДУГА - Dimitrijević, Marko B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Апстракт: Предмет анализе у овом раду јесте утврђивање битних обележја несавесног јавног дуга (зајма) у савременом монетарном праву. У том контексту, се у првом делу рада указује се на појам, обележја и основне функције јавног зајма у теорији и пракси монетарног управљања и разматрају основни принципи (уговорне клаузуле) јавног задуживања који обезбеђују благовремено сервисирање доспелих новчаних обавеза и подупиру финансијску одговорност и кредибилитет уписника јавног зајма. У другом делу рада, указује се концепт уписа несавесног јавног зајма и његове корелације са имунитетом државе за предузимање економских активности које на терену фискалног и финансијског суверенитета нису спорне, али се поставља питање одговорности монетарних агената (центрaлне банке и агенције за управљање јавним дугом) за штету које могу проузрокавати у свом раду. Предмет нарочите анализе у раду јесте потреба за широм употребом доктрине несавесног јавног дуга као средства заштите повериоца да уписују обвезнице тзв. диктаторских државних режима и потенцијално конституисање међународног судског форума који би имао одговорност да благовремено спречи последице несавесних јавних зајмова раним откривањем такве лоше намере код државе дужника или продужавање периода неопходног за испитивање таквих намера пред само закључење уговора, што је, према мишљењу аутора, услов кредибилног вођења политике управљања јавним дугом. Кључне речи: монетарно право, монетарно управљање, несавесни јавни дуг, монетарни суверенитет, lex monetae.