КОНСТАТАЦИЈА КОМИТЕТА ЗА ЉУДСКА ПРАВА У СЛУЧАЈУ ЈОАНЕ ТЕЈТИОТА ПРОТИВ НОВОГ ЗЕЛАНДА И ЊЕН ЗНАЧАЈ ЗА МЕЂУНАРОДНО ПРАВО - Stojanović, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
У раду се анализира констатација Комитета за људска права у случају Јоан Тејтојота против Новог Зеланда. Поступак је спроведен у складу са одредбама Међународног пакта о грађанским и политичким правима и Првог факултативног протокола уз Пакт. Комитет је разматрао повреду права на живот садржаног у члану 6, ставу 1 Пакта. Подносилац представке је тврдио да би му повратком у Кирибате, земљу порекла, било угрожено право на живот. У констатацији су разматрани негативни ефекти еколошких штета и утицаја климатских промена на право на живот подносиоца представке. Основна хипотеза рада јесте сагледавања констатације Комитета из светла проширивања заштите права на живот и утирање пута признању утицаја климатских промена на основ миграција људи, што би у будућности могло да развије нормативну активност и праксу међународних тела и држава у смеру признавања такозваних еколошких избеглица.