ЗНАЧАЈ ИНАТА У ЕКОНОМСКОЈ АНАЛИЗИ ПАРНИЦЕ - Mojašević, Aleksandar; Radulović, Branko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Предмет овог рада јесте инат, као појам и посебна друштвена преференција и инаџијско понашање. Рад разматра значај ината и његове импликације у анализи парничног поступка и избора између суђења и поравнања. Инат и инаџијско понашање се посматрају из угла различитих дисциплина економске науке (бихевиористичке и експерименталне економије, економске анализе праве), као и психологије и еволуционе биологије. Примат се даје дефиницији ината из бихевиористичко-економског аспекта, као спремности на наношење штете другом по цену сношења сопствених трошкова. У раду се приказују статистички подаци о броју парничних поступака у Србији, заједно са упоредним подацима, и притом се расправљају могуће импликације ината, односно инаџијског понашања на број парничних поступака. Рад поставља концептуални оквир за даља емпиријска истраживања ината и његовог значаја у доношењу одлуке о покретању парничног поступка и/или избора између суђења и поравнања како би се добио одговор на питање да ли грађани Србије воле да се парниче и која је улога ината у томе.