ПРИМЕНA БЕЧКЕ КОНВЕНЦИЈЕ О ДИПЛОМАТСКИМ ОДНОСИМА НА ОДБРАМБЕНУ (ВОЈНУ) ДИПЛОМАТИЈУ - Blagojević, Veljko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Бечка конвенција о дипломатским односима уређује опште оквире за реализацију дипломатске функције држава. Будући да се дипломатија развија у многим областима које нису традици- онално биле у њеном фокусу, постаје све значајније пратити и ана- лизирати на који начин се Бечка конвенција примењује у савременим условима. Постала је пракса да државе размењују полицијске ди- пломатске представнике и представнике специјализованих, обавеш- тајно-безбедносних служби. Наведену праксу је усвојила и Република Србија која упућује представнике МУП и БИА у дипломатске мисије у иностранству. Будући да је реч о релативно новоустановљеној пракси, неопходно је да се ова проблематика прати и изучава и са стано- вишта правног уређења. У том циљу ће се овај рад бавити анализом специфичности примене Бечке конвенције о дипломатским односима у одбрамбеној (војној) дипломатији, а правна и организациона иску- ства могу послужити као својеврстан путоказ за уређење функција полицијских и представника БИА у дипломатској служби. На то нас упућују и крајње негативна искуства са мрежом економских аташеa у недавној дипломатској пракси Републике Србије.