ИЗБОР НАЧИНА РЕШАВАЊА ГРАЂАНСКОПРАВНОГ СПОРА И ФАКТОРИ КОЈИ ГА ДЕТЕРМИНИШУ - Petrović, Danijela Z. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Решење спора насталих као последица повреда субјективиних права може се остварити у парничном поступку, постизањем нагодбе, односно поравнања, применом алтернативних начина решавања спора или на други начин (сила, компромис и сл.). Избором начина на који желе да реше спор стране у спору бирају и правила којих се у поступку решавања спора морају придржавати. Ако избор страна у спору буде парнични поступак правним правилима којима је регулисан парнични поступак регулисаће се односи између њих. Исто тако, уколико одлука о решавању спора подразумева поступке који укључују трећа непристрасна лица (медијација, арбитража и сл.), однос страна у спору биће регулисан правилима тих поступка. Понашајући се као рационални појединци, стране у спору бирају начин решавања спора који им омогућава највиши ниво користи. На одлуку о избору начина за решавање спора утиче велики број фактора. У циљу утврђивања разлога због којих се стране у спору одлучују за избор једне од могућности којим спор могу да реше економија је развила моделе и понудила одговоре. У раду је указано на факторе који утичу на опредељење страна да спор реше у парници, односно да прихвате нагодбу или решење потраже у примени алтернативних метода решавања спора.