КОМЕРЦИЈАЛНО СУРОГАТ МАТЕРИНСТВО И ПРОБЛЕМ КОМОДИФИКАЦИЈЕ (ЕТИЧКЕ ДИЛЕМЕ И МОГУЋНОСТ ПРОНАЛАЖЕЊА ПРАВНОГ ОДГОВОРА) - Milinković, Igor M (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Неплодност представља озбиљан глобални проблем репродуктивног здравља. Према подацима Свјетске здравствене организације, између 7 и 15% парова репродуктивног доба у свијету је неплодно. Технике асистиране репродукције омогућиле су паровима суоченим са неплодношћу да остваре родитељство. Стога је, из перспективе остваривања репродуктивне аутономије, примјена метода асистиране репродукције несумњиво оправдана. С друге стране, развој нових репродуктивних технологија побуђује сложене етичке дилеме. Техника асистиране репродукције која побуђује највише контроверзи јесте сурогат материнство, споразум или уговор којим жена  (сурогат мајка) пристаје да роди дијете за другу особу или пар. Комерцијално сурогат материнство, за разлику од алтруистичког, подразумијева да ће родитељи комитенти сурогат мајци, као накнаду за пружене услуге, исплатити новчани износ који превазилази разумне трошкове повезане са трудноћом.У раду ће се настојати дати одговор на питање да ли је комерцијално сурогат материнство етички мање прихватљиво у односу на алтруистичко, или су примједбе које се упућују комерцијалном сурогат материнству усмјерене на случајеве његовог первертовања, који би могли бити избјегнути усвајањем одговарајућих законских рјешења. Посебна пажња биће посвећена проблему комодификације и његовом односу према вриједности људског достојанства. У склопу анализе овог проблема, биће упозорено на опасност од развијања „комодификације у ширем смислу“, као и механизме којима законодавац потенцијално може да осујети јачање ове тенденције. Анализи ће бити подвргнута рјешења прихваћена у упоредном праву, а биће анализиране и релевантне правне одредбе у Босни и Херцеговини (њеним ентитетима: Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине).