НЕДОЗВОЉЕНА ПРОИЗВОДЊА, ДРЖАЊЕ И СТАВЉАЊЕ У ПРОМЕТ ОПОЈНИХ ДРОГА КАО ОБЛИК ИСПОЉАВАЊА ОРГАНИЗОВАНЕ КРИМИНАЛНЕ ДЕЛАТНОСТИ (НОРМАТИВНИ И ПРАКТИЧНИ АСПЕКТ) - Đukić, Mirjana (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
У контексту међународне и националних норматива, производња и промет опојних дрога дозвољена је само у медицинске и научне сврхе. Свако поступање која те границе превазилази представља злоупотребу. Кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога један је од видова злоупотребе, који поприма озбиљнија обележја ако је извршен од стране криминалне организације. Његов тежи облик предвиђају не само наше, већ законодавства свих земаља које су ратификовале Конвенцију из 1988. године. Организована производња и трговина наркотицима, утиче на проширење њиховог обима, број извршилаца је већи, већа је и понуда на нарко тржишту, а самим тим се повећава и број конзумената. Оправдано је овде присутна строга казнена политика, али се њоме постижу контраефекти, у смислу да је нарко мафија на овом пољу више него икада активна. Са друге стране, наш законодавац овде не предвиђа забрану ублажавања казне, услед чега је пружена могућност извршиоцу да са јавним тужиоцем учествује у преговорима. Један број извршилаца кривичног дела из члана 246. става 4. је процесуиран редовним путем пред Тужилаштвом за организовани криминал и Специјалним судом, а од 2013. године почињу се, услед померања, или боље речено укидања горње границе запрећене казне, склапати споразуми о признању кривичног дела. Нема сумње у ефикасност поступка у овом другом случају, али је дискутабилно да ли се ублажавањем казне може постићи специјална и генерална превенција.