ПРАВО НА БРИСАЊЕ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ ДОСТУПНИХ НА ИНТЕРНЕТУ - Midorović, Sloboda D (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
У раду је представљено право на брисање података о личности које ће у свом редефинисаном облику представљати једну од новина коју доноси Закон о заштити података о личности Републике Србије из 2018. године. По узору на Општу уредбу о заштити података о личности Европске уније, Закон о заштити података о личности Републике Србије настоји да прилагоди садржину права на брисање околностима широке доступности личних података на глобалној рачунарској мрежи - интернету. Циљ рада је да се научној и стручој јавности приближи ово право имајући у виду да његова формулација отвара бројна питања. У ту сврху, најпре су представљене околности које су условиле редефинисање права на брисање. Затим су конкретизовани садржина и начин његове реализације према пракси Суда правде Европске Уније са кључним аргументима pro et contra. Указано је на непостојање подударности између садржине правa на брисање према пракси Суда правде Европске Уније, с једне, и Опште уредбе о заштити података о личности Европске уније, с друге стране. На крају су анализирани разлози који, према важећим решењима права Европске уније и домаћег права, треба да доведу до усвајања захтева за брисање података о личности, као и изузеци од права на брисање.