ИСТОРИЈСКИ КОРЕНИ ПОЛИТИЧКОГ СИСТЕМА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА И КОНГРЕГАЦИОНАЛИЗАМ (ПУРИТАНИЗАМ) - Petrović, Milan (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Политички систем Сједињених Америчких Држава настао је из једне варијанте протестантског хришћанства, конгрегационализма или пуританизма, који наглашава значај јудаистичког Старог завета и учење о предодређености (предетерминацији). Као такав, пуританизам је играо битну улогу приликом настанка америчког типа демократије и сурове колонизације садашње територије Сједињених Држава. Ипак, пуританизам се није сасвим одрекао новозаветне хришћанске љубави, што је у међународној политици деловало у Маршаловом плану и спасавању Србије од глади првих година Титовог режима.