Social Values as Succession Law Limits: Focus on the Succession Law of Slovakia - Hamřik, Martin (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2024)
У раду се разматра однос између друштвених вредности и наследног права, са посебним освртом на словачки правни систем. Ослањајући се на теорију друштвеног контакта Томаса Хобса и његово одређење права као колективног моралног компаса друштва, аутор указује да друштвене вредности не само да учествују у обликовању закона већ се и сâме могу обликовати и редефинисати законом. Рад почиње прегледом словачког наследног права, које је уређено Грађанским закоником (Део 7: Наследно право, чл.460-487, Закона бр. 40/1964, са бројним изменама и допунама). Аутор затим разматра улогу друштвених вредности, као што су слобода, породични односи, једнакост, одговорност и добробит заједнице у оквиру наследног права Републике Словачке, и даје детаљну анализу њихових нормативних оквира и ограничења у контексту законског и тестаментарног наслеђивања. У том погледу, аутор разматра равнотежу између индивидуалне слободе и породичних односа, наследна права супружника, деце и других рођака, признавање различитих видова породице, једнакост у контексту наслеђивања, моралну и правну одговорност наследника, као и шире друштвене импликације наследног права у унапређењу добробити заједнице. Иако је словачки грађански законик претрпео значајне измене, анализа открива да он и даље одражава друштвене норме времена када је настао, па су неопходне нове измене и допуне у циљу његовог усклађивања са друштвеним променама, савременим друштвеним вредностима и новим породичним структурама. Рад може допринети разумевању динамичне интеракције између права и друштва у оквиру наследног права Словачке, али резултати могу бити од користи и у оквиру других јурисдикција.
Keywords: social values; inheritance law; Slovakia; family; liberty; equality; community