БЛОКЧЕЈН КАО ПРАВНИ ФЕНОМЕН: УВОДНА РАЗМАТРАЊА - Cvetković, Predrag (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Тема рада су полазне основе за разматрање блокчејна као правног феномена. Настао као криптографски концепт, блокчејн данас добија на значају као оквир за управљање и контролу поступцима у различитим  друштвеним областима. Рад је подељен на два дела. У првом делу дат је преглед кључних карактеристика појма блокчејна и технологија дистрибуираних деловионих књига (е. Distributed Ledger Technology-ДЛТ). Циљ овог дела рада је постављање основа за разматрање описаних феномена као правних питања, које је учињено у другом делу рада. Наведени део укључује разматрања правних дефиниција блокчејна и ДЛТ технологије, уз покушај идентификације основних pravaca i formata pravnog njihovog pravnog uobličavanja blokčejn tehnologije. Značajan delo analize posvećen je tzv. „pametnim ugovorima“: reč je o pitanju kroz koje se manifestuju i prelamaju dileme koje blokčejn aktivira u pravnom diskursu. Izlaganje je ilustrovano primerima iz selektovanih nacionalnih zakonodavstava koja regulišu blokčejn i DLT tehnologiju kao pravna pitanja.