REIMBURSEMENT OF COSTS AND EXPENSES AS A FORM OF JUST SATISFACTION IN THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS CASE LAW - Radivojević, Zoran; Raičević, Nebojša (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Накнада трошкова које је подносилац имао водећи поступке представља посебан облик правичног задовољења који није изричито предвђен у чл. 41 Европске конвенције о људским правима. Надокнађују се како трошкови које је подносилац представке имао пред домаћим органима, тако и они у поступку пред самим Европским судом за људска права. Бесплатна правна помоћ за покривање трошкова даје се уколико је то неопходно за правилно вођење поступка и ако подносилац предствке нема довољно средстава да их плати. Кроз судску праксу установљена су четири услова који се морају кумулативно испунити да би трошкови били рефундирани, и то: да су настали у вези са повредом Конвенције; да су стварно учињени; да су нужни; и да су разумни у погледу висине. Суд досуђује накнаду трошкова на захтев апликанта и то уколико је он поткрепљен валидним доказима. О поднетом захтеву Суд може одлучити у главној пресуди о суштини спора или га одложити и решити у посебној пресуди.