ПРАВНИ И ЕТИЧКИ АСПЕКТИ НОВИНАРСТВА У СРБИЈИ: КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА ЗАКОНА О ЈАВНОМ ИНФОМРИСАЊУ И МЕДИЈИМА И КОДЕКСА НОВИНАРА СРБИЈЕ - Blagojevic, Andrej I; Stojanovic Prelevic, Ivana (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Положај новинара, који у савременом друштву све више изискује непристрасност и независност, обезбеђује се комплементарношћу правних и етичких норми у области медија. Отуда се и овај рад бави проблемом етичких и правних норми у медијима кроз упоређивање Закона о јавном информисању и медијима из 2014. године, као кровним медијским законом који се односи на правни статус новинара, са најзначајнијим актом из области новинарске етике у Србији – Кодексом новинара Србије из 2006. године У раду ће, најпре, бити речи о односу етике и права, као и њиховом значају на пољу медија. Затим ће се укратко представити правни оквир медија у Србији, као и етичке норме које се односе на новинаре. На крају, компаративна анализа Закона о јавном информисању и медијима и Кодекса новинара Србије указаће на подударања правних и етичких норми у два најбитнија акта из ових области, али исто тако и на постојање разлика између њих