УПОТРЕБА ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У ПОСТУПКУ УПИСА У КАТАСТАР НЕПОКРЕТНОСТИ - Živković, Miloš D. (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова из 2018. године донео је бројне новине у српско право регистара непокретности, од којих је најважнија уписивање права у катастар непокретности по службеној дужности. Ова новина је омогућена пре свега технолошким иновацијама и информационим међуповезивањем различитих државних органа и носилаца јавних овлашћења. Рад прегледно анализира целокупан новоустановљени поступак уписа и посебно улогу коју у тако уређеном поступку има употреба информационих технологија, односно електронске комуникације. Истиче се да је, и према слову закона, у току прелазни период који треба да означи транзицију од раније постојећег „папирног“ облика вођења поступка, преко сада примењиваног поступка који се води посредством „дигитализованих“ аналогних докумената, до жељеног поступка који ће се у потпуности водити посредством дигиталних, електронских докумената. У раду се посебно наглашавају изазови које пред правнике поставља употреба информационих технологија у поступку уписа у катастар непокретности, и назначавају трендови будућег развоја у овој области.