ЗНАЊЕ И ИСКУСТВО (KNOW-HOW) КАО ПРЕДМЕТ ЛИЦЕНЦЕ У ПРАВУ КОНКУРЕНЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Aleksandra (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2025)
У раду се анализира знање и искуство као предмет лиценце у контексту права конкуренције Европске уније и Републике Србије. Право конкуренције Европске уније на детаљан нагулише групно изузеће уговора о лиценци од забране рестриктивних споразума. Знање и искуство, као предмет лиценце, мора да испуњава јасно дефинисне услове у Уредби ТТБЕР како би такав уговор могао да ужива погодности сигурне луке. Главне карактеристике знања и искуства су тајност, значајност и препознатљивост. Поменуте карактеристике представљају три услова који кумулативно морају бити испуњени како би предметни скуп практичних информација представљао знање и искуство у смислу Уредбе ТТБЕР. Аутор је у раду на детањан начин анализирао кључне карактеристе знања и искуства са аспекта права конкреунције ЕУ. С друге стране, српско право конкуренције још увек не нормира институт групног изузећа уговора о лиценци од забране рестриктивних споразума. Групно изузеће уговора о лиценци биће регулисано након што уредба о групном изузећу споразума о трансферу технологије буде донета. Наиме, Комисија за заштиту конкуренције припремила је Нацрт Уредбе о споразумима о трансферу технологије који се изузимају од забране. Поменута уредба требало би да уреди услове за изузеће од забране споразума о трансферу технологије, имајући у виду специфичности поменутих споразума. Предложена решења у поменутом нацрту уредбе која се односе на знање и искуство предмет су анализе у раду.