ОГРАНИЧЕЊА НАЧЕЛА ЈАВНОСТИ У ПОЉСКОМ ГРАЂАНСКОМ ПОСТУПКУ - Zembrzuski, Tadeusz (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2024)
Као једно од основних процесних начела, начело јавности поступка је дубоко укорењенo у пољском праву. Сматра се да овај принцип представља основни механизам заштите правичности и непристрасности судског поступка, као и приступa правосуђу. Према члану 45 (став 1) Устава Републике Пољске, свако има право на правичну и јавну расправу, без непотребног одлагања, пред надлежним, независним и непристрасним судом. Овај механизам је регулисан у системским одредбама закона о организацији правосуђа, као и Законикa о парничном поступку. Иако начело јавности поступка није апсолутно, универзално и формалноправно је прихваћен став да ово начело неће бити предмет ограничења у судским поступцима. Међутим, изменама пољског процесног закона изузетак је постепено постао de facto правило. Тренутно постоје законска решења која искључују примену принципa јавности, не само поводом одлучивања о формалним или процесним питањима већ и у погледу меритума. Овај рад има за циљ да представи еволуцију принципа јавности у правосудним поступцима у Пољској, што би требало да послужи као нека врста упозорења другим државама на потенцијалну опасност од подривања суштине овог принципа упркос формалном очувању стандарда како на системском нивоу тако и на нивоу индивидуалних закона.