ГЛОБАЛНИ ПАКТ ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ, ЕЛЕМЕНТИ КОДИФИКАЦИЈЕ И/ИЛИ НОВИ МЕЂУНАРОДНИ УГОВОР - Todić, Dragoljub C (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2023)
У раду се разматра питање какав је однос између нацрта Глобалног пакта за животну средину (Глобални пакт) и релевантних међународних докумената (декларација и међународних уговора) и унутрашњег права Републике Србије (РС). У првом делу рада се даје преглед садржаја Глобалог пакта и указује на значај начела (принципа) права животне средине које овај документ садржи. Одредбе Глобалног пакта се пореде са постојећим нормама међународног права животне средине (меког права и међународних уговора). Питање односа између Глобалног пакта и људских права се посебно нагашава. Последњи део чланка је посвећен питању односа између принципа садржаних у Глобалном пакту и унутрашњих прописа РС. У закључку се констатује да се може говорити о високом нивоу преплитања норми из Глобалног пакта са нормама из међународног права и унутрашњих прописа РС. Поред кодификацијских намера аутора Глобалног пакта овај документ уводи и неке нове принципе чији би садржај и домете требало детаљније анализирати.