СВЕДОЧЕЊЕ СТАРИХ ЛИЦА У ПОСТУПКУ ДОКАЗИВАЊА КРИВИЧНИХ ДЕЛА - Atanasov, Saša; Otašević, Božidar B (COLLECTION OF PAPERS, FACULTY OF LAW NIŠ, 2020)
Новија истраживања и судска и криминалистичка пракса показују да и стара лица могу истинито и потпуно сведочити у поступку доказивања кривичних дела, под условом да су адекватно испитана. Према последњем попису становништва који је урађен 2011. у Републици Србији (без Косова и Метохије) број становника старијих од 65 година износио је 1.250.316. То значи да је отприлике сваки шести грађанин Србије припадао категорији старих лица, а узимајући у обзир опште побољшање животног стандарда, развој медицинских наука и могућности савремених начина лечења, удео старих лица у укупној популацији Србије и даље ће расти, због чега ће стара популација грађана ускоро постати уобичајена категорија грађана. Уколико се настави раст просечне дужине човековог живота, према појединим израчунавањима просечни животни век за шездесет година износиће сто година за мушкарце и сто три године за жене. Дакле, сваким даном је све већа могућност да се ова лица појаве у поступку и сведоче, па је и нужна потреба за изучавањем знања о основним психофизичким карактеристикама старих лица, утвђивањем процесних и криминалистичких правила којима би се створили услови (објективног и субјективног карактера) за добијање тачног и целовитог исказа у поступку доказивања кривичних дела, и истовремено спречила секундарна виктимизација ових сведока. У раду указујемо на психофизичке карактеристике старих лица, разматрамо проблематику испитивања старих сведока сагледану са аспекта кривичнопроцесних норми и правила криминалистичке тактике, износимо актуелне проблеме са којима се суочавају испитивачи током конкретне реализације радње испитивања, а све у циљу обезбеђења бољег квалитета исказа старих лица-сведока кривичних дела.