Страдања Срба Подгорског среза 1941. године - Virijević, Vladan A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Напад нацистичке Немачке и фашистичке Италије на Краљевину Југославију 6. априла 1941. године и брзи слом југословенске војске у Априлском рату, за последицу су имали покретање таласа злочина Арбанаса над српским становништвом широм Косова и Метохије, с циљем њиховог протеривања, физичког истребљења, пљачке, узурпирања и уништавања имовине. На удару мржње и острашћености нашло се посебно становништво које је на просторе Косова и Метохије насељено током процеса колонизације у периоду између два светска рата, мада се однос и поступци арбанашких банди нису битније разликовали ни према Србима „староседеоцима“. Један од предратних административно-управних срезова који је међу првима, скоро у потпуности, „очишћен“ од Срба – колониста, био је Подгорски. У раду ће, на основу необјављене архивске грађе, објављених извора и релевантне литературе, бити приказане основне карактеристике Подгорског среза у периоду између два светска рата и арбанашки злочини и судбине унесрећених Срба који су се нашли на удару шовинистичке бестијалности 1941. године.
Keywords: April War 1941||; ||Априлски рат 1941; colonists||; ||колонисти; Serbs||; ||Срби; Arbanasi||; ||Арбанаси; crimes||; ||злочини; Podgor County||; ||Подгорски срез