Римска путнa стaницa Gensis - Popović, Goran D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Gensis представља прву станицу на римској комуникацији Sirmium–Argentaria, која је повезивала престоницу провинције Доња Панонија са богатим рудницима сребра дуж средњег тока реке Дрине. Изузев помена на Појтингеровој табли о путној станици Gensis нема других података у историјским изворима. До сада је било више покушаја да се поменута путна станица лоцира у Лозници, Лешници, брду Видојевици и селу Румска. Поред разматрања аргумената на којима су се заснивале претходне убикације, у раду се, на основу археолошких и нумизматичких налаза, износи и један нови предлог локације путне станице Gensis.
Keywords: Argentaria||; ||Аргентарија; Sirmium||; ||Сирмијум; Pannonia Inferior||; ||Доња Панонија; Roman roads||; ||римске комуникације; road station||; ||путна станица; Gensis||; ||Gensis