Телеолошки значај социолошког метода у интерпретацији права као друштвене појаве - Mitrović, Aleksandra Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Овај рад има за циљ да укаже на улогу и значај социолошког метода у поступку проучавања како садржине тако и суштине права као специфичне друштвене појаве чија је структура формализована државним поретком норми тако да буде у складу са доминантним друштвеним вредностима, а које су последица потреба, односа снага и циљева у друштву. Будући да природа предмета који се истражује уједно одређује и метод којим се спроводи дати поступак, право као духовна нормативно уобличена друштвена појава захтева примену социолошког метода како би се прецизније објаснили узроци делимичне или потпуне (не)примене правних норми ради друштвене регулације и контроле. Најзад, закључак је да је због изузетно сложене, динамичне и варијабилне природе као и садржине права, неопходна примена социолошког метода у његовом истраживању јер он једини успева да емпиријски и довољно систематично истражи функционалне законе права као делујуће појаве.
Keywords: jurisprudence||; ||правна наука; law||; ||право; society||; ||друштво; sociological method||; ||социолошки метод