Особине личности као предиктори афективних стилова код младих - Davidović Rakić, Jelena I.; Pavićević, Miljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Рад је усмерен на сагледавање предикције особина личности у предвиђању афективног стила младих. Узорак испитаника чини 171 студент Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, оба пола, узраста од 18 до 26 година. Прикупљени подаци обрађени су дескриптивном статистиком, корелационом и регресионом анализом, као и т-тестом. Најизраженија димензија личности је пријатност, а од афективних стилова прилагођавање. Потврђена је предикција димензија личности у предвиђању одређеног афективног стила, и то тако да је неуротицизам кључан у предикцији сва три афективна стила. У предикцији афективног стила прикривање особине личности као модел објашњавају 10,7% варијансе, а допринос поред неуротицизма (β= -298; п
Keywords: young people||; ||млади; affective style||; ||афективни стил; personality traits||; ||особине личности