Миљокази са римске комуникације Дрињача – Сарајевско поље - Popović, Goran D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Римска комуникација која је повезивала долину реке Дрињаче са Сарајевским пољем била је веома значајна средином III века. О томе сведоче многобројни миљокази са ове комуникације. Укупно је откривено око тридесет миљоказа са поменуте комуникације. Од дванаест епиграфских миљоказа, натписна поља објављена су само од десет миљоказа. Нису познати разлози који су утицали на то да и преостала два миљоказа не буду објављена. У тренутку проналаска већина миљоказа налазила се in situ. Најстарији миљоказ потиче из периода владавине Филипа I (Marcus Julius Philippus) између 244. и 249. године, док је најмлађи подигнут у част Марка Клаудија Тацита (Marcus Claudius Tacitus), крајем 275. или у првој половини 276. године. Изузев једног епиграфског миљоказа откривеног у селу Лукавица, три анепиграфска миљоказа са Краљевог поља и фрагментарног миљоказа са Равне Романије, као и сви преостали миљокази са римског пута Дрињача – Сарајевско поље, укупно око 25, налазили су се западно од Хан Пијеска, у мањим групама и на међусобном растојању од једне, а у једном случају две римске миље. Миљокази са римске комуникације Дрињача – Сарајевско поље нису означавали реконструкцију пута, како се то раније веровало. У тренутку честих промена на престолу, средином III века, миљокази добијају почасни карактер. Њихова функција постаје исказивање лојалности новом владару.
Keywords: Sarajevsko polje||; ||Сарајевско поље; Drinjača river||; ||Дрињача; east Bosnia||; ||источна Босна; Roman province of Dalmatia||; ||римска провинција Далмација; Roman road||; ||римски путеви; milestone||; ||миљокази