Биљешке о култу богиње Dea Dardanica на југу Горње Мезије (Неколика примјера са Косова и Метохије) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду се презентују подаци о култу Dea Dardanica на југу провинције Горње Мезије. Сачуван је скроман број епиграфских споменика који свједоче о постојању овог култа у римско доба на подручју Косова и Метохије (Горња Мезија). Ти споменици потичу углавном сa локалитета некадашњих путних станица и најчешће су резултат случајних налаза са локалитета који нису везани уз култни ритуал. Култ Dea Dardanica на Косову и Метохији (југ Горње Мезије) посвједочен је на вотивној ари која је нађена у селу Смира код Косовске Витине и у античком насељу Vendenis (Vindenae) код села Главник у општини Подујево. Обје се датују у III вијек. Оба епиграфска свједочанства подигли су војници легије IV Флавија, при чему се у првом натпису ради о спекулатору док је у другом ријеч о бенефицијарном конзулару. Може се рећи да је Dea Dardanica, у облику какав познајемо на основу епиграфских свједочанстава и иконографског материјала са Косова и Метохије и других подручја Горње Мезије (Куршумлијска Бања, Горњи Милановац, Ниш), била нека врста званичног божанства у оквирима локалног управног уређења Дарданије, односно Горње Мезије и стога је поштована међу људима са овог подручја. Нема основа за закључке да је богиња Дарданије била нека врста ексклузивног култа који је окупљао одабране појединце из локалних или регионалних повлашћених слојева, али ни за мишљење да се ради о општепопуларном божанству свих становника Дарданије. Такође, на основу до сада пронађених епиграфских свједочанстава и иконографске грађе Dea Dardanica се не може окарактерисати ни као божанство које је масовно поштовано код Дарданаца. Отуда ову богињу и не треба схватати само као персонификацију провинције Дарданије већ као божанство домовине Дарданаца.
Keywords: Upper Moesia||; ||Горња Мезија; Kosovo and Metohija||; ||Косово и Метохија; Dardania||; ||Дарданија; Dea Dardanica||; ||Dea Dardanica; cult||; ||култ