Примена предиктивне аналитике у енглеском за посебне намене на основу студентских текстова - Božić Lenard, Dragana; Chmelíková, Gabriela (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Оштра конкуренција приликом уписа на реномиране универзитете и запошљавања у угледним компанијама створила је потребу за профилисањем потенцијалних кандидата са циљем одабира најбољих. Наше истраживање има за циљ да предвиди потенцијал успешности студената, то јест њихове оцене из курсева енглеског за посебне намене. Укупно 292 студента са Факултета електротехнике, рачунарства и информацијских технологија у Осијеку у Хрватској и 150 студената са Материјално-технолошког факултета у Трнави у Словачкој добровољно су учествовали у истраживању и доставили своје кратке биографије. Њихове биографије анализиране су софтвером (LIWC), а добијени резултати, у форми необрађених бројки, унети су у апликацију посебно креирану за ове потребе. На основу унетих података, апликација је рачунала студентске оцене из наведених курсева које су затим поређене са стварним оценама студената. Истраживањем је потврђен висок степен ефикасности апликације будући да је тачно предвидела оцене у 75% случајева, док су код још 12% оцене приближно прогнозиране, то јест предвиђена оцена била је за један виша или нижа од стварне.
Keywords: success prediction||; ||предвиђање успеха; application||; ||примена; LIWC||; ||LIWC; final grades||; ||оцењивање; ESP||; ||енглески за посебне намене; students’ biographies||; ||биографије студената