Историјски преглед руске националне политике у Северном Кавказу - Vladimirovna Malyshkina, Elena; Nikolaevna Goroshko, Olga; Alekseevna Bondar, Irina; Gorčev, Jordan P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У овом чланку аутори су покушали да прате развој руске националне политике у широком историјском и етно-политичком контексту користећи пример република Северног Кавказа у различним временским фазама, на основу најрепрезентативнијег спектра извора. Разумљиво, у историјској динамици домаћег и међународног искуства посебна пажња се посвећује лекцијама које се могу користити за развој темеља националне политике Руске Федерације у Северном Кавказу у садашњој фази. У вези с тим, идентификовани су нови аспекти и одредбе у следећим областима: руско (империјално и совјетско) искуство у управљању подручјем Северног Кавказа; утицај промена у национално-државној изградњи у односу на етно-политичке процесе у региону; етно-политички процеси у пост-совјетском периоду и карактеристике њихове манифестације у републикама Северног Кавказа; савремени политички процеси Северног Кавказа у контексту руског федерализма; главни проблеми и контрадикције руског модела федерализма; искуства државних власти у регулисању међуетничких односа у региону и презентовани су могући сценарији за развој федеративних односа у Русији и начин њиховог оптимизовања.
Keywords: ethno political processes||; ||етнополитички процеси; national policy||; ||национална политика; national relations||; ||национални односи