Становање у Ваљевској Подгорини: етнолошки и етнолингвистички аспект - Ivanović Barišić, Milina M.; Radovanović, Dragana I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Култура становања је једна од битних одредница живота традиционалне сеоске заједнице. Одраз је имовног стања појединачног домаћинства, сопствених схватања како треба да изгледа простор у којем се живи, али и начина опремања истог. У раду ће се указати на неке од најбитнијих карактеристика традиционалне организације становања у Ваљевској Подгорини. Инвентар лексема, односно назива за кућу и окућницу добро сведочи о једном традиционалном типу културе у којем се сучељавају различити историјски, етнокултурни и лингвокултуролошки моменти.
Keywords: traditional culture||; ||традиционална култура; housing tradition||; ||култура становања; traditional house building||; ||народно градитељство; agricultural buildings||; ||кућа и економски објекти; linguoculturology||; ||лингво-етнокултурологија; Šumadija-Vojvodina dialects||; ||шумадијско-војвођански говори; Valjevska Podgorina||; ||Ваљевска Подгорина