Традиционалне друштвене игре у Србији - Aksić, Nina V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У овом раду ће бити представљене оне традиционалне друштвене игре које су се играле и оне које се и данас играју широм Србије (Војводина, јужна и југоисточна Србија, западна и југозападна Србија). У раду ће ове игре бити приказане уз помоћ описа начина играња, а поређане по азбучном реду у оквиру географске области у којој су се играле или у којој се данас играју. Представљање игара из Рјечника Вука Караџића биће основ за сазнавање старине одређених игара, од којих се неке и данас играју, али се другачије називају. Циљ рада јесте представљање богатог фонда традиционалних друштвених игара, као и одређивање њихове географске припадности и карактеристика које се очитују у географском пореклу.
Keywords: development and transformation of games||; ||развој и трансформација игара; geographical affiliation||; ||географска припадност; way of playing||; ||начини играња; Serbia||; ||Србија; traditional games||; ||традиционалне друштвене игре